SPIS TREŚCI 2013, Tom XXXIV, Nr 199, STYCZEŃ/ CONTENTS 2013, Vol. XXXIV, No. 199, JANUARY


strony / pages ENGLISH POLISH kup artykuł / buy article
062-066

SUMMARY IN POLISH & ENGLISH. FULL ARTICLE ONLY IN POLISH.

Milk phospholipids as nutraceutic


Ambroziak A., Cichosz G.

University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland, Department of Dairy and Quality Management, Faculty of Food Science

Almost the all milk fat is closed inside fat globules possessing envelope of phospholipids, glycosphingolipids, cholesterols and proteins. Phospholipids of milk are composed of phosphatidylcholine (lecithin), phosphatidylethanolamine (kefalin), sphingomyelin, also phosphatidylinositol, phosphatidylserine and lizophosphatidylcholine (lizolecithin) and make 30% of the milk fat globule membrane. Phospholipids possess pro-health properties. They act neuroprotectively, regulate brain activity, improve memory and resistance to stress, reduce depression risk, Alzheimer and Parkinson diseases. Due to participation in molecular transport, they influence cell growth and development, speed up organism regeneration after great physical effort. The phospholipids limit cholesterol absorption from gastrointestinal tract, are effective in liver therapy (steatosis, alcohol intoxication). Moreover, they are inhibitors of proinflammation factors, pathogens of alimentary canal and cancers (e.g. of colon and adenoma). Alkiloglycerphospholipids – unique component of milk fat – stimulate immune system and protect tissues against toxic action of hydroxyl radicals that is generated during radiotherapy.

Key words: fat globule membrane, phospholipids, neuroprotective and anticancerogenic activity

Pol. Merk. Lek., 2013, XXXIV, 199, 62

Fosfolipidy mleka jako nutraceutyk

Ambroziak A., Cichosz G.

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności

Prawie cały tłuszcz w mleku zamknięty jest w kuleczkach tłuszczowych mających otoczkę złożoną z fosfolipidów, glikosfingolipidów, cholesterolu i białek. Fosfolipidy mleka to: fosfatydylocholina (lecytyna), fosfatydyloetanoloamina (kefalina), sfingomielina, a także fosfatydyloinozytol, fosfatydyloseryna oraz lizofosfatydylocholina (lizolecytyna). Stanowią one około 30% lipidów otoczki kuleczki tłuszczowej. Charakteryzują się prozdrowotnymi właściwościami. Działają neuroprotekcyjnie: regulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i odporność na stres, zmniejszają ryzyko depresji oraz choroby Alzheimera i Parkinsona. Dzięki udziałowi w transporcie molekularnym wpływają na wzrost i rozwój komórek oraz przyspieszają regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym. Fosfolipidy ograniczają absorbcję cholesterolu z przewodu pokarmowego, są także skuteczne w leczeniu wątroby (stłuszczenia, zatrucie alkoholem). Poza tym są inhibitorami czynników prozapalnych, patogenów przewodu pokarmowego oraz nowotworów (m.in. okrężnicy oraz gruczolaka). Alkiloglicerofosfolipidy – unikalny składnik tłuszczu mlekowego – działają immunostymulująco oraz chronią tkanki przed toksycznym działaniem rodnika hydroksylowego, który jest generowany podczas radioterapii.

Słowa kluczowe: otoczka kuleczki tłuszczowej, fosfolipidy, działanie neuroprotekcyjne i antynowotworowe

Pol. Merk. Lek., 2013, XXXIV, 199, 62