CONTENTS 2015, Vol. XXXIX, No. 231, SEPTEMBER/ SPIS TREŚCI 2015, Tom XXXIX, Nr 231, WRZESIEŃ

Full access to journal text
Dostęp do całego wydania miesięcznika
IP based access/
Dostęp po adresie IP

User/Password based access
Dostęp użytkownik/hasło


pages / strony ENGLISH POLISH BUY article KUP artykuł access / dostęp
181-185

SUMMARY IN POLISH & ENGLISH. FULL ARTICLE ONLY IN POLISH.

Betel – the fourth most popular substance in the world


Zdrojewicz Z1, Kosowski W2, Królikowska N2, Stebnicki M2, Stebnicki MR2.

Medical University of Wrocław, Poland: 1Faculty of Postgraduate Medical Training, Department and Clinic of Endocrinology, Diabetology and Isotope Therapy; 2Faculty of Medicine

Betel is a kind of substance for chewing, that is made from piper betle, areca nuts and other, additional constituents. It is the fourth most popular psychoactive substance in the world, right after caffeine, nicotine and alcohol. It is particularly famous in Asia. Betel chewing induces euphoria and it is addictive. Similarly like in other substances such as nicotine or alcohol, betel also has detrimental effects. It causes e.g. oral cancer and cancer of the oesophagus, it contributes to the development of metabolic syndrome, liver cirrhosis and chronic kidney disease. There are also positive effects of chewing betel, because is has antioxidant, anti-inflammatory, antyparasitic and antiseptic properties. The aim of this paper was to expand knowledge about betel and its both: positive and negative influence on human health. In this article original and review papers associated with the topic were used.

Key words: betel, areca palm, caffeine, nicotine, alcohol

Pol Med J, 2015; XXXIX (231); 181–185

Betel – czwarta najpopularniejsza używka na świecie

Zdrojewicz Z1, Kosowski W2, Królikowska N2, Stebnicki M2, Stebnicki MR2.

Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu: 1Wydział Lekarski Kształcenia Podyplomowego, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami; 2Wydział Lekarski

Betel to rodzaj używki do żucia, przyrządzanej z pieprzu betelowego, orzechów areki oraz innych, dodatkowych składników. Jest to czwarta po kofeinie, nikotynie i alkoholu najpowszechniejsza używka na świecie, szczególnie popularna w Azji. Żucie betelu ma działanie euforyczne, uzależniające. Podobnie jak wiele innych używek jak np. alkohol czy nikotyna, tak i betel posiada szkodliwe działanie. Wywołuje m.in. raka jamy ustnej, przełyku, przyczynia się do powstawania zespołu metabolicznego, marskości wątroby i przewlekłej choroby nerek. Istnieją również pozytywne skutki żucia betelu, ponieważ ma on właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i antyseptyczne. Celem niniejszej pracy było poszerzenie wiedzy na temat betelu i jego wpływu zarówno pozytywnego, jak i negatywnego na zdrowie człowieka. W artykule tym wykorzystane były prace oryginalne oraz przeglądowe, które odnosiły się do tematu.

Słowa kluczowe: betel, palma arekowa, kofeina, nikotyna, alkohol

Pol Merkur Lekarski, 2015; XXXIX (231); 181–185