CONTENTS , Vol. XLIII, No. 258, DECEMBER/ SPIS TREŚCI , Tom XLIII, Nr 258, GRUDZIEŃ

Full access to journal text
Dostęp do całego wydania miesięcznika
IP based access/
Dostęp po adresie IP

User/Password based access
Dostęp użytkownik/hasło


pages / strony ENGLISH POLISH BUY article KUP artykuł access / dostęp
276-280

SUMMARY IN POLISH & ENGLISH. FULL ARTICLE ONLY IN ENGLISH.

Nutrition during breastfeeding – impact on human milk composition


Bzikowska A1, Czerwonogrodzka-Senczyna A1, Wesołowska A2, Weker H1.

Medical University of Warsaw, Poland: 1Department of Clinical Dietetics, Faculty of Health Science; 2Department of Neonatal and Intensive Neonatal Care

Breastfeeding or breast milk feeding is a gold standard of feeding of newborns and infants. According to the guidelines of the World Health Organisation exclusive feeding with breast milk should be applied until the end of 6 months of age and should be continued during subsequent months with simultaneous introduction of supplementary food. Composition of breast milk varies and the composition of individual nutrients is affected by, among others, the diet of a breastfeeding mother. The paper aimed to present a literature review in order to assess a correlation between the mother’s diet and breast milk composition. It has been observed that nutrients with the greatest correlation between their levels in human milk and their levels in the mother’s diet include polyunsaturated fatty acids, especially DHA; however, no correlation was observed for mineral elements, mainly trace elements (zinc, chromium and iron).

Key words: breastfeeding, mother’s nutrition, milk composition, nutrients

Pol Med J, 2017; XLIII (258); 276–280

STRESZCZENIE PRACY W JĘZYKU POLSKIM I ANGIELSKIM. PEŁNA TREŚĆ ARTYKUŁU TYLKO W JĘZYKU ANGIELSKIM!

Odżywianie podczas karmienia piersią – wpływ na skład mleka


Bzikowska A1, Czerwonogrodzka-Senczyna A1, Wesołowska A2, Weker H1.

Warszawski Uniwersytet Medyczny: 1Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauki o Zdrowiu; 2Klinika Neonatologii i Intensywnej Terapii Noworodka

Karmienie piersią lub mlekiem matki stanowi złoty standard żywienia noworodków i niemowląt. Zgodnie ze stanowiskiem Światowej Organizacji Zdrowia wyłączne karmienie mlekiem matki powinno trwać do ukończenia 6 miesiąca życia dziecka i być kontynuowane w kolejnych miesiącach, przy jednoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających. Skład pokarmu kobiecego jest dynamiczny, a na zawartość w nim poszczególnych składników pokarmowych może wpływać m.in. sposób żywienia kobiety karmiącej. Celem pracy był przegląd piśmiennictwa służący ocenie zależności między dietą matki a składem mleka kobiecego. Zaobserwowano, że składnikami odżywczymi, których stężenie w mleku kobiecym najsilniej koreluje z ich zawartością w diecie matki są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym przede wszystkim DHA. Brak korelacji obserwowano natomiast m.in. w przypadku składników mineralnych, głównie pierwiastków śladowych (cynku, chromu i żelaza).

Słowa kluczowe: karmienie piersią, żywienie matki, skład mleka kobiecego

Pol Merkur Lekarski, 2017; XLIII (258); 276–280